En doula ger stöd före, under och efter förlossningen. Det handlar mycket om närvaro och empati. Att hjälpa till att hålla rädslan borta ur rummet, och bidra till att mamman hittar sin trygghet och kraft. Även kvinnans partner får stöd av doulan, i att känna sig trygg och hitta sin viktiga roll.
I doulautbildningen får du lära dig grunderna, både teoretiskt och praktiskt. Förutom närvaro och empati finns det mycket mer som är bra att kunna som doula – detta finns med i kursen:
- Doula /hjälpkvinna: historik, forskning, utveckling av den moderna doulan.
- Doulaeffekten – vad beror den på ? Om trygghet, relationer, hormoner…
- Kursdeltagarena egna förlossningserfarenheter – hur bygger jag vidare på dem för att kunna hjälpa kvinnor med olika förutsättningar?
- Andning och avslappning – olika metoder, praktiska övningar.
- Gynnsamma ställningar och rörelser under förlossningen. Hur doulan och partnern kan vara fysiskt stödjande och lindrande – med beröring och massage.
- Rutiner på förlossningsavdelningen och barnmorskans arbete
- Doulans samarbete med förlossningspersonalen och med pappan/ partnern
- Förlossningsförloppet – behov av stöd i de olika faserna
- Smärta och smärthanteringsmetoder
- Det nyfödda barnet
- Doulauppdragets delar och annat praktiskt
Utbildningen är på fyra dagar, två helger. En barnmorska medverkar som gästföreläsare. Hemuppgifter och läsning av litteratur ingår också. Inga särskilda förkunskaper krävs.
Utbildningen är godkänd av ODIS, Organisation för Doulor och Förlossningspedagoger i Sverige. Du har möjlighet att bli en ODIS-certifierad doula efter kursen. Läs mer här.
Välkommen!
Kursledare:
Bodil Frey och Matilda Haggärde
Barnmorska medverkar också.
Bodil Frey: Jag har varit en doula sedan 2002, och en förlossningspedagog sedan 2003. Det känns fortfarande fantastiskt att få träffa föräldrar inför, under och efter födseln av deras barn. En av de största och viktigaste händelserna i livet!
Förlossningen innebär en start på föräldraskapet och på barnets liv. Idealiskt sett kan den vara stärkande, glädjande och en positiv början på en livslång kärleksrelation. Som doula får jag förtroendet att vara med och bidra till det.
Bland mina lärare finns många internationella experter, bland andra: Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Sheila Kitzinger, Michel Odent, Marshall och Phyllis Klaus (forskare om doulaeffekten), Kerstin Uvnäs-Moberg (om oxytocin), Nils och Jill Bergman ( Kangaroo Mother Care/ Kangaroula), Jennifer Walker (Spinning Babies), Thea van Tuyl (Rebozo).
Jag har också lärt mig mycket av förlossningspedagogen Janette Brandt, barnmorskan Cayenne Ekjordh och Susanna Heli, som skapat boken och metoden Föda utan rädsla.
Matilda Haggärde: Jag har sedan 2006 arbetat som doula, profylaxkursledare och gravidmassör på heltid. Kursledarutbildningen gavs av Anna Frisk (fd Wilsby), grundare av AnnasProfylax, gravidmassörutbildningen gavs av John Carrier och doula-utbildningen av Bodil Frey. Vidareutbildning sker löpande och jag har deltagit i workshops och seminarier med förlossningsgurus såsom Ina May Gaskin, Michel Odent, Cayenne Ekjordh (dyktekniken) och Susanna Heli (Föda utan rädsla). Jag brinner för att fler kvinnor, par och bebisar ska få positiva och stärkande förlossningsupplevelser och en fin start på föräldraskapet / livet. Att få möta föräldrar i den här speciella perioden av deras liv är en ynnest och mitt arbete ger mig både glädje och viktiga lärdomar. Du kan läsa mer om min verksamhet här: https://www.matildasprofylax.se/
Kursdatum:
1-2 oktober och 29-30 oktober 2022 (kursen är på två helger).
Kursavgift: 7 500 kr. (Utan moms – ingen moms tillkommer.)
Kursen organiseras genom föreningen Tidigt Föräldrastöd.
Deltagarantal: Max 10
Plats: Göteborg, plats medelas senare.
Anmälan eller frågor: Kontakta Matilda Haggärde på matilda@matildasprofylax.se eller tel 0702-987731