Just nu är ingen ny utbildning planerad
Detta är en utbildning för dig som är en doula och vill gå ett steg till!
Efter att ha gått denna utbildning kommer du vara beredd att hålla egna kurser, längre eller kortare, för grupper eller enskilt. Du ska ha utarbetat en egen personlig kursplan och ha kunskap om hur man lägger upp en kurs i förlossningsförberedelse.
Utbildningen är på tre helger plus en fristående workshop, se nedan. Flera experter är inbjudna, som Janette Brandt, en barnmorska, psykolog, amningsrådgivare m fl.
Mellan helgerna finns det uppgifter att göra och litteratur att läsa in. Examinationsuppgift är att förbereda ett eget kursupplägg.
När utbildningens uppgifter är gjorda och godkända är du en ODIS-certifierad Förlossningspedagog!
Bakgrund:
Utbildningen till Förlossningspedagog har sitt ursprung i England. Childbirth Educator -utbildningen kom till ursprungligen genom Grantly Dick-Read, läkaren som skrev den banbrytande boken “Childbirth without fear”. I slutet av 1950-talet var han medgrundare till National Childbirth Trust (NCT), där även Sheila Kitzinger varit tongivande för att utbilda förlossningspedagoger.
Filosofin har alltid varit att föräldrarna ska få kunskap och en förberedelse som hjälper dem att föda utan rädsla och med egenmakt. Fokus ligger mer på barnafödandet som en livshändelse än som en medicinsk händelse. Att förlossningspedagogerna för det mesta inte är barnmorskor eller professionella inom vården bidrar till detta perspektiv.
Till Sverige kom utbildningen på 1980-talet, då Janette Brandt tog med sig den från England. Under många år utbildade hon förlossningspedagoger i Uppsala. Nu har utbildningen fått en fortsättning med Bodil Frey som kursledare. En förändring på senare år är att den blivit en påbyggnad på doulautbildningen, och att förlossningspedagogerna organiseras i ODIS.
Är du en doula kan du utifrån din erfarenhet förmedla till kvinnans partner hur man är ett bra stöd. Du har också vanan inne att se på vården ur föräldrarnas perspektiv. Som förlossningspedagoger vill vi förmedla att man inte bara behöver “överlämna sig” i vårdgivarens händer, utan kan påverka så förlossningen blir mer på ens egna villkor.
Hur förmedlar man detta pedagogiskt i en kurs? Det är en tyngdpunkt i utbildningen, vi lär ut principerna för hur man lägger upp en bra kursplan. Det finns många olika metoder och filosofier för förlossningsförberedelse, och många vägar till avslappning och trygghet. Du tar de byggstenar som du har erfarenhet av och som du tror på, för att göra din egen kursplan.
Mer info om kursinnehållet här.
Förlossningspedagoger kan hålla kurser i egen regi, med studieförbund, eller i samarbete med Familjecentraler på vissa håll.
Några använder utbildningen framförallt som ett tillägg till sin doulaverksamhet och jobbar mest med enskild förberedelse.
Förkunskaper: Genomgången Doulautbildning som är godkänd av föreningen ODIS. (se www.doula.nu)
Fristående workshop med internationell kursledare: Denna kan göras före, under eller efter de övriga helgerna.
Workshop med Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Midwifery Today, eller annan jämförbar workshop räknas. Deltagandet i en sådan workshop betalas separat.
Efter den tredje och sista helgen ska den egna kursplanen göras färdig och diskuteras med kursledaren.
För att bli godkänd på avslutad utbildning krävs också att man är en ODIS-certifierad doula.
Utbildningen arrangeras i samarbete med Sensus.
Kostnaden för utbildningen är 11 500 kr, vilket kan delbetalas inför de tre helgerna. Ingen moms läggs på kostnaden.
————————————————-
Feedback om utbildningen:
– Att ha kunskap och att kunna förmedla kunskap är två skilda saker. Genom förlossningspedagog-utbildningen fick jag hjälp att sätta ihop min utbildning på ett genomtänkt och ett pedagogiskt sätt.
Jag har hjälp av utbildningen både i mitt doula arbete och i mötet med blivande föräldrar. Det var bra föreläsare, intressant och givande kurslitteratur och i lagom takt. Mina kursdeltagare säger alltid att det är efter min kurs som de kan se helheten samt känner sig redo att föda. Därför kallar jag också min kurs just “Redo att föda”.
Linda Häggkvist linda@foraldrastodet.se 070-3132933 “Redo att föda” i Karlstad
————————————————–