Det är mycket debatt om förlossningsvården nu, och väl behövda extra resurser har tilldelats. Ett krav är att varje kvinna i aktiv förlossning ska ha en barnmorska vid sin sida hela tiden. Detta borde vara självklart.
Något som inte sägs lika ofta i debatten är att kvinnor vill att en barnmorska de känner på förhand är den som finns vid deras sida. Det vill säga att det finns möjlighet att bygga upp en relation med barnmorskan redan under graviditeten. Att kvinnans mödravård, förlossning och eftervård sköts av en eller en liten grupp barnmorskor.
Det finns modeller för detta arbetssätt i många länder, men i Sverige saknas det nästan helt.
Som doula och profylaxkursledare under de senast femton åren har jag fått vara med, och fått höra berättelser, av hundratals gravida och nyblivna föräldrar. Önskemålet om trygghet genom en barnmorska man känner på förhand återkommer ständigt. Inte så konstigt när det gäller en av de mest intima och känsliga händelserna i hela livet!
För att lyfta fram kvinnornas önskemål och omdömen om förlossningsvården lade jag ut Förlossningsenkäten på nätet för ett år sedan. Nu har den samlat in drygt 5 000 svar från hela Sverige.
Ett av resultaten är att 40 % av de som svarade skulle vilja föda på en barnmorskeledd enhet!
Frågan ställdes så här:
“Skulle du vilja föda på en barnmorskeledd enhet, om det fanns?”
(Där mödravård, förlossning och BB har samma personal och du har möjlighet att lära känna barnmorskan på förhand. Där går det inte att få t ex epiduralbedövning, i så fall behöver man flytta över till ett sjukhus.)”
Mer om enkäten här.
40 % av de svarande önskar alltså en vårdform som inte finns alls i Sverige!
En studie av barnmorskan Ingegerd Hildingsson pekar på liknande önskemål: 50% av de tillfrågade kvinnorna önskade sig samma barnmorska under graviditet, förlossning och eftervård. I den studien nämndes inte barnmorskeledd enhet i frågan.
Relationer är trygghetsskapande. Trots allt tal om nära och personcentrerad vård är mödra- och förlossningsvården fragmenterad och går mot ytterligare stordrift och centralisering. Den bästa utvecklingen skulle istället vara att fokusera på ”relation” istället för på ”vårdkedja”. Det skulle kunna mildra förlossningsrädsla, göra det möjligt att diskutera önskemål med den som kommer att vara med vid förlossningen, bidra till en bättre amningsstart och mycket mer.
Om inte kvinnornas tydliga önskemål räcker till, så finns även övertygande vetenskaplig evidens från Cochrane. Man studerade ”midwife-led continuity model”, alltså en vårdform där en barnmorska eller ett litet team av barnmorskor finns för kvinnan under graviditet, förlossning och eftervård. Och jämförde den med andra vårdmodeller. Modellen med barnmorskeledd kontinuitet hade mindre frekvens av epiduralbedövningar, klipp, samt sugklocka eller tångförlossning. Det var även mindre risk för förtidig födsel och kvinnorna var mer nöjda med sin vård. Vården var även mindre kostnadskrävande.
Slutsatsen från Cochranestudien var att friska gravida kvinnor borde erbjudas denna kontinuitet i barnmorskekontakten.
Kontinuitetsmodellen skulle kunna finnas både vid sjukhusförlossningar och i fristående enheter. Många kvinnor känner sig lockade av småskalig och personlig vård. Det finns ett nytt och intressant initiativ som ska bli den första fristående (utanför sjukhus) och barnmorskeledda enheten i Sverige: Välkommen Liten som planeras öppna i Nacka snart.
Politiker och andra beslutsfattare inom förlossningsvården behöver se behovet av denna vårdform och stödja den. Hoppas att den kan bli en modell som sprids i hela Sverige!
Bodil Frey