I Förlossningsenkäten på enbrastart.se ger kvinnor betyg på den vård de fått. Drygt 5300 svar från hela Sverige har kommit in.
De fyra förlossningsenheter som fått högst betyg har alla lagts ned de senaste åren!
Nu senast förlossningen i Karlskoga, som läggs ned eftersom den sägs ha dålig tillgång till neonatalvård. (Se hela listan här)
Men hur kan det komma sig att de mest omtyckta enheterna läggs ned, trots protester från många kvinnor? ( Södra BB 2015, BB Sophia 2016, Sollefteå 2017 och Karlskoga 2019.)
Svaret är nog att kvinnornas önskemål inte alls vägs in när förlossningsvården planeras och organiseras.
BB-vården i Karlskoga fick till och med högst betyg av alla i Förlossningsenkäten. (Även om BB-vården överlag får sämre betyg än förlossningsvården). Så man skulle kunna tänka:
– Här är en förebild, som andra BB i Sverige borde studera och ta efter. Men, istället läggs BB i Karlskoga ned.
Se hela listan på betygsatta BB här.
Förutom att de mest omtyckta enheterna läggs ned, visar Förlossningsenkäten på fler exempel där kvinnornas önskemål går åt ett håll, medan förlossningsvården utvecklas åt rakt motsatt håll.
Bidraget till hemförlossning i Stockholms Län avskaffas nu.
I Förlossningsenkäten har kvinnor betygsatt sin erfarenhet av att föda hemma planerat och med känd barnmorska. De 24 i enkäten som fött hemma med barnmorska i Stockholm, gav det allra högsta betyget av alla: 4,96 i genomsnitt på frågan ” Stöd och lyhördhet för dina önskemål?”. Läs mer
Alternativet barnmorskeledd enhet saknas helt i Sverige
I Förlossningsenkäten är det tydligt att många kvinnor efterfrågar en möjlighet att föda på en småskalig enhet och med en barnmorska som de känner på förhand, och som de lär känna under graviditeten.
Så här formulerades frågan i Förlossningsenkäten:
“Skulle du vilja föda på en barnmorskeledd enhet, om det fanns?
(Där mödravård, förlossning och BB har samma personal och du har möjlighet att lära känna barnmorskan på förhand. Där går det inte att få t ex epiduralbedövning, i så fall behöver man flytta över till ett sjukhus.)”
Drygt 40% svarade JA på den frågan, vilket innebär att sådana möjligheter borde undersökas. Ett initiativ togs för några år sedan i Stockholm, det skulle blivit en barnmorskeledd enhet i Nacka. Men den stoppades av landstinget eftersom den inte uppfyllde kriterierna med förlossningsvård på sjukhus.
Det borde vara dags att se över hur de kriterierna kan ändras!
Och det borde vara dags att sluta gå åt fel håll, sluta att ignorera kvinnornas krav och önskemål. Förlossningsenkäten visar att de blivande mammorna uppskattar en personlig omvårdnad, en lugn och trygg atmosfär, respekt för integriteten och individuella behov.
Den visar också att alltför ofta upplevs stress och tidspress, opersonligt bemötande av för många olika personer, en känsla av att bli överkörd av rutiner, att inte bli lyssnad på.
Fakta Förlossningsenkäten:
Den lades ut på enbrastart.se i juni 2016, och har samlat in 5 300 svar från kvinnor som fött barn 2014 – 2018. Kvinnorna har själva valt att svara på enkäten. Det är första gången en enkät samlar svar från hela Sverige och fortlöpande lägger ut svaren på nätet.
Bodil Frey, som är doula och förlossningspedagog, och står bakom sajten enbrastart.se, skapade enkäten.