En ny sexuell revolution ger lättare förlossningar!
Hur hänger sex och barnafödande samman?
Dum fråga, först kommer sex och nio månader senare barnafödande.
Men finns det fler samband?
De flesta ser nog de två upplevelserna som diametralt motsatta: Sex handlar om njutning, medan att föda fram barnet handlar om smärta.
Men det är en förändring på gång, allt fler talar om lust, extas och orgasm i samband med att barnet kommer till världen!
Tittar man på vilka kroppsdelar som är involverade i sex och i förlossning, är det förstås samma. Och de hormoner som flödar och underlättar det hela – oxytocin, endorfiner med flera – är samma.
Ina May Gaskin, en känd amerikansk barnmorska och mottagare av det alternativa Nobelpriset säger:
– Samma energi som får in barnet, får också ut barnet!
– Men när man först började föda barn på sjukhus var man tvungen att låtsas som om det inte hade med sex att göra.
Det hade ju varit pinsamt i ett kliniskt rum, och omgiven av främmande människor.
Så det blir också mindre troligt att sexuella känslor dyker upp i den situationen. Sex styrs ju till stor del från huvudet. Väntar du dig enbart smärta och känner att du är i en riskfylld situation, är OFF-knappen intryckt.
I min egen erfarenhet öppnades en dörr på glänt när jag läste en bok av Sheila Kitzinger innan mitt andra barn föddes. På frågan hur det känns att föda barn sa en fembarnsmamma:
– It is like making love, just bigger!
Det gav mig lite bilder i huvudet, som jag hade med mig vid min förlossning! Under värkarbetet stod jag och höll min man om nacken så jag kunde hänga på honom. Och jag kunde cirkla med höfterna. Värken kändes först som en tryckande smärta, men så öppnades det som en sexuell känsla av njutning. Det var en förvånande upptäckt, det kändes nästan otillåtet!
Det fanns sådana moment också i min födsel nummer tre. Att stå och hålla om min man, låta den enorma energin och kraften i kroppen passera rätt igenom, och bara säga JAAAA! Om det fanns någon smärta i det hela så drunknade den i kraften och extasen som jag upplevde.
Som jag var ett med.
Det behövdes inga instruktioner vid krystningen ”Kom igen, tryck på” osv. Det gick helt av sig själv och sonen föddes medan jag stod upp.
Det var en av de största upplevelserna i mitt liv. En känsla av triumf och tillit till livet. Den har lett mig vidare till att vara en doula, och hjälpa gravida och deras partner att förbereda sig inför förlossningen.
För mig var det en viktig upptäckt att förlossningsvärkarna kunde kännas sexuella. Det betydde att det inte var något främmande eller farligt som tagit kontroll över min kropp. Det var hemtamt. Jag kände igen det och kunde möta det.
Kroppen berättade något, gav mig instruktioner om jag var uppmärksam och följde med.
Det är möjligt att uppleva lustkänslor när man föder barn!
Bara att känna till det kan göra att du slappnar av, öppnar upp, blir nyfiken och känner efter hur det faktiskt känns. ON-knappen är intryckt. Hormonerna flödar. Det har stora fördelar: Smärtan blir mindre och kroppen fungerar obehindrat i sitt födande.
En viktig förutsättning är att vara ostörd så det går att fokusera inåt. De som är med i rummet behöver ge stöd i det. Kroppskontakt, dämpat ljus, lugn och tillit hjälper till.
Många kvinnor har upplevt något liknande som jag, eller till och med haft orgasm medan de födde barn. Men tidigare har man inte pratat så mycket om det. Det var utanför vår kulturella ram när det gäller förlossning. Det håller på att ändras nu!
Sheila Kitzinger hade redan sedan 60-talet beskrivit barnafödande som en psykosexuell upplevelse. Och när filmen ”Orgasmic Birth” av Debra Pascali-Bonaro kom 2008 sattes bollen i rullning på riktigt.
En sexuell revolution i förlossningsvården har efterlysts ( se Kate Dimpfls föredrag nedan). Hon framhåller att sexhormoner och födselhormoner är samma. Och att bli ”hög” på dem, att låta medvetandet gå in i ett extatiskt, inåtvänt tillstånd, gynnar en normal och okomplicerad förlossning.
Nu finns det mycket intressant att hitta för den som är gravid och vill ge sig själv de bästa, positiva inre bilderna inför förlossningen! Eller för den som ska vara med som partner, doula eller barnmorska också förstås. Här nedan finns en del tips!
En sista reflektion: Det ska för allt i världen inte bli ett nytt krav på kvinnor:
– Du ska ha en orgasm när du föder barn för att vara lyckad!
Kraven ska riktas mot de som styr och planerar förlossningsvården. Att de tar hänsyn till kvinnors behov av respekt, lugn och trygghet när de föder sina barn. Kvinnor ska kunna söka sig till den miljö som passar dem bäst, på sjukhus, ABC-enhet eller i hemmet. De ska kunna välja att ha en barnmorska de känner på förhand. Eller ha med en doula. De
ska ha rätt till den allra bästa möjliga vården och miljön, enligt sina egna önskemål.
Och det blir inte för dyrt! Fler förlossningar i ostördhet och trygghet innebär friskare mammor och barn, färre kejsarsnitt, färre komplikationer och vårddygn på sjukhus.
Så ställ krav, du har rätt till det, du har rätt att äga din förlossning!
Gilla En bra start på facebook! Lär dig mer: Profylaxkurs En bra start i Göteborg.
————————–
Här är en del tips:
Filmen Orgasmic Birth av Debra Pascali-Bonaro. Se trailer, hyr eller köp den.
ABC News 2009: CHILD BIRTH ORGASM: Best Kept Secret of Labor? 8 minuter
”Best ecstatic birth ever” – äldre filmklipp av en euforisk födande kvinna!
”We need to put the sex back into birth”. Kate Dimpfl, TEDx Talk 2015, 15 minuter.
Hon spelar bland annat upp ljud från en kvinna som just föder barn, och ett annat av en kvinna som har sex, och frågar vilket som var vilket!
The Guardian , artikel om diskussionen som följde på filmen ”Orgasmic Birth” och ABC News-programmet
Cosmopolitan: What it´s really like to have an Orgasmic Birth: Three women answer
Angela Gallo: Why Some People Masturbate During Childbirth
Foxnews 15 jan 2017: Can women orgasm during childbirth?