En metod för maximal avspänning under värkarbetet!
– Släpp ner axlarna, släpp ner käken, så fort du bara anar att en värk är på gång.
– Sitt tungt, följ med, tung, passiv…
Kvinnan som sitter bekvämt med stöd av en saccosäck och huvudkudde har ögonen slutna och andas lugnt och lätt. Det ser nästan ut som om hon sover. Ingen som tittade in i rummet skulle kunna tro att hon har starka värkar. Men hon befinner sig faktiskt i den allra mest intensiva fasen av förlossningen, slutet av öppningsskedet. Och inom sig är hon klarvaken och fullt koncentrad på att möta värkarna – med att förbli avslappnad och göra ingenting alls.
Barnmorskan Cayenne Ekjordh sitter bredvid henne och guidar. Detta är dyktekniken, en metod för smärtlindring under förlossningen som Cayenne utvecklat. Sedan slutet av 80-talet har hon lärt många hundra kvinnor att föda med hjälp av dyktekniken.
– Den stora utmaningen för den som ”dyker” är att inte fly smärtan, säger Cayenne. Det är ju vad vi är vana vid, att hitta något sätt att komma undan. Det här kräver lika mycket mod som bungy jump. Men varje gång man vågar blir man rikt belönad. 99 procent av kvinnorna som prövar säger att det gör mindre ont med dyktekniken.
Historien om hur Cayenne upptäckte metoden är värd att berätta. 1979, när hon bodde ett tag alldeles vid Stilla Havet såg hon ofta ”bodysurfare”. Hon tyckte det såg underbart ut att surfa så på vågorna. Det ville hon testa själv, helst utan publik, så en tidig morgon gick hon ner till stranden.
” Vågorna var sisådär två-tre meter höga”, beskriver hon senare. “Nu skulle det ske. Självklart skulle jag lyckas. Tvivel? Vad är det? Nu stod jag mitt i kitteln, såg vågen, började sprattla med armarna. Here we go!
No no no no. Ni anar inte, jo, ni kanske anar, men jag anade inte…”
Nej – det blev inte som hon trodde. Vågen tog tag i henne, hon kände sig som ett sandkorn i den enorma naturkraften. Visste inte vad som var upp eller ner, helt maktlös.
”Genom min hjärna for en blixtsnabb tanke:
– Gör ingenting! Följ med så finns det möjligtvis en chans att du överlever.”
I bakhuvudet fanns en vetskap om hur en våg rör sig. Om hon ingenting gjorde fanns chansen att vågen tog upp henne till ytan igen. Och så blev det – hon spolades upp på stranden till slut. Hon hade varit nära att omkomma och klarat sig! Genom att vara passiv och följa med.
Tio år senare fick Cayenne plötsligt en insikt som hade med upplevelsen i Stilla Havet att göra. Det var en dag på förlossningsavdelningen, och en förstföderska hade just kommit in. Då dök tanken upp:
”Värkarna är att betraktas och är av samma dignitet för kvinnan som vågorna i Stilla Havet var för mig den där morgonen!”
Där föddes dyktekniken. Hon insåg att kraften i födslovärkarna kan jämföras med den enorma kraften i vågen. Båda två är otämjda naturkrafter, de lever sitt eget liv och kräver det. Det är svårt att acceptera för oss västerlänningar, det skrämmer oss, menar Cayenne. Vi vill ju gärna leva i övertygelsen att det går att kontrollera livet och naturen. Men i en sådan situation är alla försök till kontroll, allt motstånd lönlöst. Det blir oerhört smärtsamt och till och med livsfarligt. Enda chansen är att ge efter, följa med och ha tillit.
Cayenne började hjälpa kvinnorna att ”dyka” under värkarbetet. Inte fly, inte göra motstånd, bara slappna av och gå in i kroppen. Vara fokuserad inåt från sekund ett i värken. Hon tror inte på att gå omkring och röra sig under värkarna. Det är förstås OK för den kvinna som känner för det, men annars gäller det att spara på energin. Även att bara sitta stilla och vara fokuserad är ett enormt arbete. Det är en fantastisk prestation som inte syns utifrån.
Cayenne är inte heller någon förespråkare av psykoprofylaxmetoden.
– För mig är det som att trampa vatten med näsan knappt över vattenytan. Man hamnar lätt på panikens rand och börjar andas för mycket. Jag får ofta in kvinnor som hyperventilerar när de försöker profylaxandas och samtidigt är rädda. Då hjälper jag dem att kupa händerna framför näsa och mun och andas så tills de blir lugna igen. När man hyperventilerar kommer värkarna onödigt tätt och gör mycket ondare än ”lugna” värkar.
Med dyktekniken är andningen lätt, lugn och långsam. När kroppen är avslappnad och inte spjärnar emot blir värkarbetet effektivt. Det brukar innebära att förlossningen går framåt obehindrat.
– Det finns också en fin bonus med den här tekniken, säger Cayenne. Endorfinerna börjar rulla igång, kroppens egen smärtlindring. När de flödar i kroppen kan man få uppleva att en mamma som är öppen nio centimeter sitter och snarkar i värkpausen, helt lugn. Många använder dyktekniken under den intensiva fasen av förlossningen tills det är dags att börja krysta. Då blir de ofta mer aktiva.
Kan man använda den här tekniken själv, utan en erfaren person som guidar?
– Ja, man kan t ex öva när man har förvärkar. Stanna direkt när du får en förvärk, och jämför det med att en annan gång börja springa när du får en förvärk. Dyk eller fly.
– Och man kan få bra hjälp av sin partner om han känner till metoden. När jag lär ut dyktekniken till ett par, fattar killen ofta direkt vad det handlar om. Många har ju sysslat med någon slags sport där man absolut inte får missa en sekund i starten. Och de vet hur en idrottare måste koncentrera sig.
Cayenne har i många år varit hembarnmorska och är numera anställd på BB Sophia. Hon tycker fortfarande det är fantastiskt att se hur en kvinna hittar tekniken, dyker in i kroppen och blir lugn.
– Dyktekniken fungerar om man vågar, konstaterar hon.
Dyktekniken – så här gör du:
Först sitter du så bekvämt som du överhuvudtaget kan. Du sitter ganska upprätt utan att behöva anstränga dig alls. En saccosäck som ger stöd både åt låren, ryggen och armarna är bra, och en kudde bakom huvudet.
En annan variant är att sitta bak och fram, grensle över en pinnstol och luta sig över kuddar på ett bord framför sig.
Så fort du börjar känna att en värk är på väg, sekund ett:
Släpp käken och axlarna, (du ska se ut som ringaren i Nôtre Dame). Sen gör du ingenting.
Du kan gå inåt och utforska värken: Känns det varmt eller kallt? Svider det, bränner det? Precis hur och var känns det?
Omgivningens stöd är viktigt, framförallt genom att visa respekt för det makalösa arbete du utför, helt stillasittande. Ingen får störa dig.
Detta kan din partner göra för att hjälpa dig ytterligare:
– Säga ord som: släpp efter… tung… följ med…tung…, om och om igen med lugn röst.
– Visa att han/hon är med och ser din prestation, berätta hur fantastisk och duktig du är…
– Ta dina knän och trycka dem i riktning mot höfterna det hårdaste han/hon kan. Det hjälper mot ryggsmärtor.
– Ordna med en värmedyna på magen eller ryggen, beroende på var det gör ont, eller dra lätt med fingertopparna i cirklar över magen om det gör ont där.
Olika strategier för att hantera smärta.
Man kan ofta klara av smärta bättre genom att fokusera uppmärksamheten på något. Det kallas psykologiska strategier för smärthantering. Det finns två möjligheter:
Dissociativ strategi innebär att man distraherar sig själv, så att man fokuserar på något annat än smärtan. När det gäller förlossning finns det många sådana metoder t ex:
– psykoprofylaxen, där man fokuserar på andningsmönster
– visualisering där man upplever inre bilder och föreställningar
– rytmisk upprepning av ord eller rörelser – om och om igen
Associativ strategi är motsatsen: man fokuserar mentalt på smärtan och försöker uppleva den objektivt och utforska den.
– dyktekniken handlar just om detta.
Båda sorterna fungerar bra. Men den psykologiska forskningen har kommit fram till att den andra strategin, den associativa, är effektivare än den första vid mycket intensiv smärta. Då går det inte längre att undvika att tänka på smärtan.
Det finns en kort beskrivning av dyktekniken i Gudrun Abascals bok ”Att föda”, senaste upplagan. Och Katerina Janouch har beskrivit metoden, som hon själv använt, i sin bok “Barnliv” och “Föda barn”.
Dyktekniken ingår även i utbildningen av doulor (stödpersoner vid förlossningen).
Dyktekniken lärs också ut på Profylaxkurs En bra start i Göteborg.
Det finns också profylaxkurser som baseras på Föda Utan Rädsla, Susanna Helis metod. Den är mycket lik dyktekniken.
Av Bodil Frey. Tidigare publicerad i Vi Föräldrar Gravid
Gilla En bra start på facebook!