– Mental förberedelse inför förlossningen
Fantasier om barnet i magen
Du och barnet bekantar er med varandra under graviditeten. Fantasier och dagdrömmar om barnet och om dig själv som mamma är en oerhört viktig mental förberedelse. Anknytningen börjar för det mesta långt innan barnet är fött. Du kanske pratar med barnet, klappar på magen och ser om du får en rörelse till svar. Du skyddar barnet genom att äta bra mat, vila och se till att du mår så bra som möjligt. Du är redan en mamma genom att på många sätt ta hänsyn till barnet i magen. Du kan se förlossningen som något du och barnet gör tillsammans. Faktiskt tror man att barnet hjälper till att föda sig med små huvudrörelser och genom att trycka ifrån med fötterna. Så prata med barnet om den förestående förlossningen och att ni ska fixa det tillsammans.
Rädslor och önskedrömmar
Lite rädsla inför att föda är normalt. Till och med bra, för det visar att man håller på med mental förberedelse inför en av livets allra största förändringar. I den situationen blir det så tydligt att vi inte kan kontrollera livet, något vi annars gärna inbillar oss att vi kan.
Det är också bra att titta närmare på vad du är rädd för. Ett sätt är att skriva ner två berättelser: en skräckförlossning och en drömförlossning. I skräckversionen händer allt det du är rädd för. Och i drömförlossningen målar du ut din önskedröm – så positivt du över huvud taget kan föreställa dig.
Barnmorskan Cayenne Ekjordh är upphovskvinnan till den övningen, som hon gärna föreslår ”sina” mammor att göra innan de föder hemma med henne. – Det är viktigt att skriva skräckversionen först, även om jag vet att det kan kännas väldigt jobbigt att möta sina rädslor. Men har du gjort det kan du lättare finna motsatsen, det positiva. Och det är förstås den versionen du ska fokusera på.
Har du inte bara lite rädsla inför att föda, utan är jätterädd, behöver du någon att prata med. Barnmorskan på mödravården kan hjälpa dig att få kontakt med en Aurorabarnmorska eller en psykolog. Du kan också kontakta en doula för att få en trygg person som är med under hela förlossningen.
Fokusera inåt ibland
Att gå inåt och finna ett lugn är värdefullt när man väntar barn. Yoga, avslappningsövningar och meditation är bra hjälpmedel. Tillåt dig lite tid för dig själv varje dag, då inget annat behöver göras. Då du har uppmärksamheten på din kropp och din andning.
Ett annat sätt att gå inåt är faktiskt att gå ut och ta en promenad. Förutom att det är bra som kroppslig förberedelse inför förlossningen, gör det gott i själen. Du kan låta tankarna flyga som de vill och rytmen i stegen gör dig lugn inombords.
Tillit till din kropps förmåga
”Hur kan en baby komma ut ur detta lilla hålet?” Det frågar sig många gravida innan de föder sitt första barn. Det kan vara en skrämmande tanke, som följs av associationer om hur underlivet töjs ut våldsamt, smärta, hur man spricker osv.
Ina May Gaskin är en legendarisk amerikansk barnmorska som besökt Sverige flera gånger. Hon menar att det är synd att vi kvinnor inte känner till vilken kapacitet som finns i våra underliv.
– Vi kan inte se det själva och ingen har talat om det för oss. Det är annorlunda med män, ingen tvivlar på att deras penis kan genomgå en enorm förvandling, från liten och skrumpen till stor och blodfylld. Både kvinnor och män vet det och har sett det. Men vi vet inte detta om våra egna kroppar: Att när barnet är på väg ut kan vaginan bli jättestor och blodfylld. Den stimuleras av barnets rörelse fram och tillbaka och anpassar sig efter barnets storlek.
Men för att det ska ske, är det viktigt att kvinnan inte är rädd eller stressad. Att hon kan koncentrera sig på hur det känns i kroppen och ge sig hän. Då kan hon uppleva sig kraftfull och potent.
– Det är samma som med en man, säger Ina May. Om han blir rädd, förlorar han erektionen. Eller om man viftar omkring med en sax i närheten!
Att känna lust är alltså inte fel, utan till och med naturligt och gynnsamt för födseln. även om vi nästan bara får höra talas om att det gör ont att föda barn.
Lyssna på positiva berättelser
– Många kvinnor upplever sina förlossningar som positiva och lustfyllda, säger Ina May Gaskin. Men konstigt nog verkar det som om de håller tyst om det, av rädsla för att såra någon som haft en mindre positiv upplevelse. – Jag tror tvärtom att även en kvinna som haft en jobbig upplevelse kan behöva höra om lyckliga, stärkande förlossningar. Det ger henne hopp. Och den som väntar barn för första gången behöver absolut få höra sådana historier. Ofta är det istället hemska upplevelser som berättas. Men man behöver inte lyssna på dem. – Du kan säga: jag vill inte höra om det nu, du kan berätta efter jag har fött. Och istället hålla utkik efter någon som vill berätta om en positiv förlossning.
Massera underlivet
En kroppslig förberedelse som också kan ge dig större tillit till kroppen är helt enkelt att massera underlivet med lite olja. Det finns forskning som visar att det kan förebygga bristningar under förlossningen. En grupp blivande förstföderskor fick instruktioner att massera sin mellangård (mellan slidöppningen och anus) tio minuter dagligen från den 34:e graviditetsveckan och fram till förlossningen. Det fanns också en kontrollgrupp som inte gjorde det. Det visade sig att av de som masserat var det många fler som födde utan någon bristning!
Gör så här: Du kan använda t ex mandelolja, sesamolja eller olivolja. Mandelolja finns att köpa på apotek och anses göra huden smidig. Massera in lite olja på mellangården och för in ett finger en liten bit i slidan. Massera runt och tänj lite bakåt. Andas ut medan du tänjer i vävnaden och lätta på trycket när du andas in. Så kan du uppleva hur utandningen hjälper dig att släppa efter. Växla om med att tänja snett bakåt åt båda sidor.
Massagen kan också göras av din partner. Och har du svårt att nå runt din mage kan du stå upp med ena foten på en stol och massera med handen bakifrån.
Aurorabarnmorska: På de flesta förlossningsavdelningar i landet finns det barnmorskor som har samtal med kvinnor som är särskilt rädda för att föda. Det kan heta Aurora, Indigo eller något annat. Mödravården kan ge en remiss dit.
Doula: Kvinna som ger stöd under förlossningen. Man brukar träffa sin doula ett par gånger före födseln, så att man lär känna varann. Då finns det gott om tillfällen att prata igenom tankar och känslor inför förlossningen. Mer info: www.doula.nu
_________________________________________________________________________________________
Legendarisk hippiebarnmorska: Ina May Gaskin började som barnmorska i början av sjuttiotalet, på det dåvarande hippiekollektivet The Farm i Tennessee. Sen dess har hon utvecklat metoder för att ge kvinnor stöd i att föda naturligt och i hemmet. Hon har en stark tilltro till kvinnors förmåga att föda barn, och av de 2 500 förlossningar som skett på The Farm behövde bara 2 % föda med hjälp av kejsarsnitt eller sugklocka. Hennes böcker Spiritual Midwifery och Ina Mays Guide to Childbirth är lästa av barnmorskor och gravida kvinnor över hela världen.
Av Bodil Frey. Tidigare publicerad i Vi Föräldrar Gravid
Gilla En bra start på facebook!