Välgörande under graviditet & förlossning. Lilla förlossningsskolan del 1
De flesta människor känner sig dragna till vatten och älskar att bada. När man har kroppen i vatten känns den lätt och det går att röra sig i alla riktningar. Muskler som i vanliga fall är konstant spända får en chans att slappna av. Är vattnet varmt ökar förmågan till avslappning ännu mer. Och det gäller inte bara kroppsligt, utan även mentalt. Liksom kroppen flyter och känns viktlös börjar även tankarna ”flyta omkring”. Det blir lätt att dagdrömma, stress och oroliga tankar lämnar oss.
Sällan är behovet av avslappning, vila och smärtlindring större än när man föder barn. Ett tufft jobb där det gäller att hushålla med energin för att orka hela vägen. Då kan det vara en idealisk hjälp att lägga sig i ett varmt bad. Här får du tips om hur det används och vad badet har för effekter. Även medan du är gravid är behovet av avslappning och vila större än annars. Så unna dig med gott samvete att bada, simma och njuta. Det är ett skönt sätt både att motionera och träna avslappning.
Bad under graviditeten
Vattengympa för gravida erbjuds på många håll i landet. Kursen består ofta av gymnastik i vattnet, flytövningar där man tränar avslappning och lite tips inför förlossningen. Bassängen där man håller till har en varmare temperatur än i vanliga simhallar. På Magplasket i Göteborg arbetar barnmorskan Cita Lundin som kursledare och hon förklarar fördelarna:
– När man väntar barn är det oerhört skönt att kroppen känns så mycket lättare än annars i vattnet. Vattenjympa är bra motion, det är skonsamt och belastar inte lederna så mycket som annan gymnastik. Och att ligga och flyta i varmvattensbassängen med något flythjälpmedel är ett bra sätt att träna avslappning.
Och när man badar hemma, vad ska man tänka på?
– NJUT!, säger Cita Lundin. De flesta trivs i vatten när de väntar barn, det är ännu härligare än annars. Det kanske hänger ihop med att den lilla bebisen också ligger i vatten. Och själv har man ju börjat i sin mammas livmodersvatten en gång. Kanske finns det en speciell återkoppling. Man kan i stort sett bada som vanligt när man är gravid. Tidigare har man ansett att vissa former av bad medför en ökad infektionsrisk eller risk för att förlossningen kommer igång i förtid. Gravida avråddes från att bada på badhus till exempel. Men det har inte visat sig stämma att det medför ökade risker, enligt Cita Lundin.
Bad under förlossningen
När förlossningen har satt igång och du har värkar kan det vara oerhört välgörande att lägga sig i badkaret. Men badet har olika effekt beroende på om det är tidigt eller sent under förlossningen.
Så här funkar det:
Under tidigt värkarbete, den s k latensfasen, gör badet ofta att värkarna mattas av eller avstannar. Det är fasen när livmodertappen har öppnat sig mindre än fyra centimeter och man för det mesta fortfarande är hemma. En del kvinnor (oftast förstföderskor) har en lång latensfas som är smärtsam och tröttande. En stunds riktig vila eller sömn kan göra underverk i den situationen. Det har man chans att få eftersom badet alltså ofta gör att värkarna blir svagare eller stannar av ett tag. Efter vilan kommer de antagligen igång igen, nu mer effektivt.
Under senare delen av förlossningen, det man kallar aktivt värkarbete, har badet motsatt effekt: värkarna blir istället kraftigare och kommer tätare – men utan att göra mera ont. Så att bada hemma kan vara en slags test på hur långt förlossningen kommit. De flesta förlossningsavdelningar i Sverige kan erbjuda bad. I den aktiva delen av förlossningen ger det varma vattnet dessa fördelar:
- Avslappning
- Smärtlindring
- Mindre rädsla och stress
- Effektivare värkar
Den franske förlossningsläkaren Michel Odent var den som, på sjuttiotalet, först upptäckte fördelarna med att bada under förlossningen. Här är hans råd för att få bästa möjliga värkstimulerande och smärtlindrande effekt: Kvinnan ska ha öppnat sig minst fem cm och hon ska inte vara i badet längre än 1 ½ – 2 timmar. Badet ska inte vara varmare än 37 grader. I vissa fall kan man inte bada. Om vattnet har gått, avråds man från bad på många platser i Sverige. Men på en del platser får man bada om vattnet har gått och även värkarna har startat. Men man bör alltid rådgöra med en barnmorska på förlossningen först, innan man t ex badar hemma. Och om barnets hjärtljud måste mätas hela tiden, kan man inte bada på förlossningsavdelningen.
Bad på svenska sjukhus.
Möjligheterna att bada på förlossningen ser ganska olika ut i Sverige. Enligt statistik från Medicinska Födelseregistret använder 13 procent av kvinnorna bad som smärtlindring under förlossningen. I Borås och Karlskoga finns de sjukhus där bad används mest, 35 procent av förstföderskorna där badar under värkarbetet. På BB Sophia i Stockholm badades ännu mer – hela 51 % av förstföderskorna, men tyvärr läggs BB Sophia ner nu. (Uppdaterat med siffror från 2014). På en del sjukhus kan man inte bada alls eftersom badkar saknas. Så är det t ex på Huddinge och Karolinska Sjukhuset i Stockholm. På de flesta håll finns det dock ett eller två badkar på förlossningsavdelningen. Hör dig gärna för, hur det ser ut med badmöjligheterna där du ska föda. Du finner statistik med uppgifter om de olika förlossningsavdelningarna i Sverige här.
I Norge föds barn i vattnet
På svenska sjukhus går det oftast inte att föda barn i vattnet. Det är inte förbjudet, men man är inte van, och det uppmuntras inte. Det finns dock enstaka barnmorskor som är positiva till att vara med när barn förds i vatten. Och vid hemförlossningar är det inte ovanligt. Men i många andra länder ökar antalet vattenfödslar. På Oslos ABC-avdelning föds 70 procent av barnen i vatten. Där arbetar barnmorskan Birthe Ariansen och hon håller inte med om att det är farligare att födas i vatten: – Nej, jag har hållit på med detta i tio år och det har aldrig hänt något. Men så är vi också mycket noggranna med att bara friska gravida får föda i vatten, och vi kollar barnets hjärtljud regelbundet. – Barnen mår bra och kvinnorna får färre bristningar. Vi syr ganska sällan nuförtiden! Och något av det bästa är hur kvinnorna njuter i badet. De får så mycket endorfiner, kroppens egen smärtlindring, att de ser alldeles saliga ut.
På svenska sjukhus går det alltså för det mesta inte att föda i vattnet. Men skulle du vilja ha den möjligheten, ta gärna upp det på förhand med din förlossningsavdelning. Och om du i vanliga fall gillar att bada kan du ju planera att tillbringa en del av ditt värkarbete i vattnet. Det är bra smärtlindring helt utan bieffekter! Och det kan alltså dessutom göra att värkarbetet blir mer effektivt, särskilt om du redan är 5 cm eller mer öppen.
Förbered dig ännu mer med mjuka och naturliga metoder för smärtlindring: Profylaxkurs En bra start i Göteborg.
Faktaruta:
Spa och badkulturer Redan för flera tusen år sedan användes bad för att stärka hälsan och läka sjukdomar. Ordet spa kommer från latinets “salus per aqua” vilket betyder ”hälsa genom vatten”. Badkulturer med gamla anor finns på många håll i världen: t ex turkiska hamam, den japanska badkulturen och den finska saunan. Överallt handlar det om bad i kombination med värme och en lugn och ostörd miljö.
Hemma-spa för dig som väntar barn Gör badet till ett tillfälle att skämma bort dig själv! Det är inte svårt att skapa stämning med hjälp av levande ljus och mysig musik. Det kommer att bli färre sådana långa, ostörda stunder den första tiden efter babyn anlänt, så passa på. ( Har du inget badkar hemma så kan du ju bjuda hem dig själv till vänner eller släktingar som har!)
- Skapa atmosfär: Städa undan lite så badrummet känns lugnt och harmoniskt. Ta in några stearinljus, och ordna så du kan höra avslappnande musik. Ha sköna handdukar och ev. badrocken i beredskap, låt dem gärna värmas på elementet.
- Häll upp badvattnet – ett sätt att veta att temperaturen är bra är att känna efter med armbågen. Det ska inte kännas för hett. Använd ett skumbad eller badolja som ger en lyxig känsla, och med en doft du tycker om.
- Ta bort makeup och rengör ansiktet. Använd kanske en ansiktsmask, det finns många olika sorter att välja på. Känns skönt och fräscht!
- Gå i badet och njut! En badkudde bakom nacken, eller bara en vikt handduk att vila huvudet på, låter dig slappna av nacke och axlar.
- Låt ögonen vila medan du ligger i badet. Den gamla klassikern gurkskivor på ögonlocken funkar fortfarande – känns uppfräschande. En annan variant är bomullstussar indränkta i kamomillte som fått kallna.
- När du fått nog av bad, duscha och tvätta håret. Använd gärna balsam eller hårinpackning också. Skölj.
- Ta de uppvärmda handdukarna, torka dig och svep om dig.
- Smörj in kroppen med en skön lotion. Ge fötterna extra uppmärksamhet och massage.
- Gör manikyr och pedikyr.
- Tänk alltid på att dricka efter du har badat varmt, för att kompensera vätskeförlusten.
- Dags att somna (om det är kväll) eller att ta en liten tupplur och njuta av känslan i kroppen.
Fotbad Att ta ett fotbad är mycket skönt och avstressande. Låt vattnet vara varmt men inte hett. Här är några varianter:
- Ta en citron och skär itu den under vattnet. Pressa ut saften och sätt ner fötterna.
- Använd fotsalt för att mjuka upp förhårdnader på fötterna.
- Eller använd en väldoftande olja
Av Bodil Frey. Tidigare publicerad i Vi Föräldrar Gravid. Gilla En bra start på facebook!